Cea mai grava recesiune de la Marea Criza ar putea lua sfarsit in al treilea trimestru al anului curent, insa exista in continuare incertitudini legate de rapiditatea si durata revenirii economice, conform unui sondaj realizat printre economisti, citat de Reuters.
Sondajul Blue Chip Economic Indicators, publicat luni, arata ca aproximativ 90% dintre cei chestionati cred ca actuala criza va fi considerata incheiata in timpul trimestrului in curs.

Estimarile optimiste vin dupa ce guvernul american a publicat o serie de date statistice conform carora produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 1% in al doilea trimestru, dupa contractia de 6,4% inregistrata in perioada ianuarie-martie.

Aceste date statistice sugereaza ca recesiunea s-ar afla aproape de sfarsit, iar economia este aproape de reveni pe crestere.

"Discutiile se concentreaza momentan doar pe rapiditatea, taria si durabilitatea revenirii economice", arata sondajul.

Acesta arata ca aproximativ doua treimi dintre cei chestionati cred ca economia va cunoaste o recuperare in forma de U, caracterizata printr-o crestere sub medie a PIB, cresterea mai puternica urmand a avea loc incepand cu a doua jumatate a anului 2010.

Aproximativ 17% dintre cei chestionati au anticipat o revenire in forma de V, in care perioada negativa este urmata imediat de crestere, iar o proportie similara dintre participantii la sondaj au luat in calcul o revenire in forma de W.

"Acestia se tem ca PIB-ul va creste pentru un trimestru sau doua, urmand apoi alte doua trimestre negative, si doar dupa acestea revenirea economica va deveni solida", arata sondajul.

Economia americana s-a contractat cu un ritm ce s-a plasat sub asteptarile analistilor in al doilea trimestru din 2009, perioada marcata de temperarea scaderii investitiilor in afaceri si in sectorul rezidential, conform datelor guvernamentale publicate in 31 iulie.

PIB-ul a scazut cu o rata anuala de 1%, a anuntat departamentul american al comertului, dupa ce in primul trimestru din 2009 scaderea s-a cifrat la 6,4%, cea mai accentuata scadere din primul trimestru al anului 1982.

Prin contractia din al doilea trimestru din 2009, PIB-ul SUA a scazut pentru patru trimestre consecutive pentru prima data de cand guvernul a inceput adunarea datelor statistice, in 1947.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Iranul acuza Europa ca a sacrificat acordul nuclear
Setari Cookie-uri