Banca centrala a Serbiei a mentinut luni dobanda de politica monetara la nivelul de 12%, in ciuda asteptarilor pietelor, care mizau pe o reducere, intr-o perioada in care politicile fiscale sunt in continuare incerte, inainte de prezentarea concluziilor misiunii FMI la Belgrad.
Intr-un comunicat emis dupa incheierea sedintei de politica monetara, banca centrala a precizat ca a mentinut dobanda de referinta dupa luarea in calcul a evolutiilor economice, informeaza NewsIn.

Analistii se asteptau la o reducere a dobanzii de referinta cu 0,50-1 puncte procentuale, intr-o perioada in care Serbia trebuie sa lupte impotriva inflatiei.

"Unul dintre motivele pentru care trebuie mentinuta dobanda de politica monetara este nivelul ridicat de incertitudine legat de acordul dintre Serbia si Fondul Monetar International privind politicile fiscale ce vor fi adoptate", a declarat o sursa din cadrul bancii centrale, pentru Reuters.

Misiunea FMI va incepe vizita in Belgrad la data de 24 august, pentru a verifica modul in care Serbia a respectat tintele acordului semnat cu institutia financiara.

Serbia a intrat in recesiune in primul trimestru din 2009, cand economia sa a cunoscut o contractie anuala de 3,5%, iar produsul intern brut ar putea scadea cu peste 6% in anul curent, conform bancii centrale a Serbiei.

Mii de lucratori au fost concediati iar rata somajului se cifreaza la 25%.

In mai, Serbia a semnat un acord cu FMI privind un imprumut de 3 miliarde euro, destinat apararii economiei si dinarului in fata incetinirii economice globale, conditionat de mentinerea deficitului bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

Oficialii sarbi au declarat ca deficitul bugetar va depasi limita impusa si va ajunge la 4% din PIB, din cauza incetinirii economiei.

Acum cateva luni, guvernul sarb si FMI estimau ca economia Serbiei va scadea cu 2% in 2009 si va stagna in 2010, ca deficitul bugetar se va reduce de la 3% din produsul intern brut (PIB) in 2009 la 2,5% din PIB in 2010 si ca deficitul de cont curent se va ajusta de la 13% din PIB anul acesta la 10,1% din PIB in 2010.

Insa scaderea in continuare a economiei globale ar putea duce la contractia PIB-ului Serbiei cu 6% in 2009 si cu 2,5% in 2010. Deficitul bugetar urmeaza sa ajunga la 4,6% din PIB anul acesta si la 5,1% din PIB in 2010, in timp ce deficitul extern ar urma sa se ajusteze de la 9,3% anul acesta la 5,3% din PIB anul viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri