Guvernul elvetian a organizat o intrunire extraordinara, a declarat un oficial, refuzand insa sa ofere alte detalii pana la incheierea unui acord final, informeaza NewsIn.

Elvetia si Statele Unite nu au reusit sa ajunga la o intelegere care ar scuti UBS de un proces legat de neplata unor taxe, si discutiile vor continua pana pe 12 august, cand este programata o noua intrevedere cu judecatorul american Alan Gold.

Acest caz are implicatii importante nu numai pentru Elvetia, stat in care bancile private gestioneaza averi internationale de circa 2.000 miliarde dolari, ci pentru intreaga industrie bancara offshore.

"Cred ca nu este o veste buna. Sunt sigur ca se va gasi o solutie, insa este posibil ca aceasta sa nu fie atat de benefica pentru UBS cum sperau pietele", a declarat Peter Thorne, analist in cadrul bancii Helvea.

Autoritatile din cele doua tari au anuntat ca au ajuns la un acord in ceea ce priveste problemele principale, si ca intelegerea finala ar putea include o parte din cele 52.000 nume de titulari de conturi tinute secrete de banca elvetiana si solicitate de autoritatile americane.

Actiunile UBS, care s-au apreciat in ultimele saptamani, in speranta incheierii unui acord, s-au depreciat cu 0,4%, la 16,28 franci elvetieni, in contextul in care indicele bursier DJ Stoxx European Banking a scazut cu 0,9%.

Oficialii SUA au dat in judecata UBS in 19 februarie, la o zi dupa ce banca a fost de acord sa plateasca 780 milioane dolari pentru a ocoli un proces in care a fost acuzata ca i-a sprijinit pe americanii bogati sa evite plata taxelor.

De asemenea, UBS a acceptat sa incalce regula secretului bancar si sa dea autoritatilor date privind 250 de conturi. Elvetia a avertizat ca cererea SUA privind cele 52.000 de contrui sunt o amenintare la suveranitatea sa si ar forta banca sa incalce legile ce protejeaza secretul bancar.