Profitul net s-a cifrat la 3,26 miliarde dolari in semestrul ce a luat sfarsit la data de 30 iunie, cu mult sub performanta din perioada similara a anului 2008, cand profitul s-a ridicat la 9,4 miliarde dolari, relateaza Bloomberg, citeaza NewsIn.

Rezultatul a depasit estimarile analistilor chestionati de Bloomberg, care mizau pe un profit net de 3,1 miliarde dolari.

Directorul executiv al grupului, Marius Kloppers, a redus productia pe anumite segmente si a efectuat concedieri dupa ce pretul la marfuri a scazut in a doua jumatate a anului fiscal.

Scaderea preturilor la metale a redus si profiturile rivalilor Vale SA, cu 84% in al doilea trimestru din 2009, si Xstrata Plc., cu 77% in primul semestru din 2009.

Chiar daca cererea in statele dezvoltate ramane slaba, pietele emergente ofera o perspectiva mult mai buna, a precizat BHP in comunicat.

"Cererea din China si India a revenit mai repede decat ne-am fi asteptat, iar aceste economii au inceput sa isi suplimenteze din nou stocurile", afirma BHP.

Cresterea economica a Chinei, cel mai mare consumator mondial de metale, s-a accelerat in al doilea trimestru, castigand 7,9 procente fata de perioada similara din 2009.