Deficitul comercial al SUA s-a adancit in iunie din cauza scumpirii petrolului

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii (SUA) s-a adancit in iunie la 27 miliarde dolari, importurile crescand pentru prima data in ultimele 11 luni pe fondul scumpirii petrolului, a anuntat departamentul american al comertului.
Analistii chestionati de Reuters inainte de publicarea datelor se asteptau la un deficit comercial de aproximativ 28,5 miliarde dolari, insa cererea externa pentru bunuri si servicii americane a compensat o parte din impactul majorarii pretului petrolului asupra deficitului, relateaza Reuters, citeaza NewsIn.

Atat exporturile, cat si importurile americane se mentin la niveluri sub cele inregistrate in perioada similara din 2008.

Deficitul comercial pentru primele sase luni ale anului 2009 s-a cifrat la aproape 173 miliarde dolari, in scadere cu peste 50% fata de primul semestru din 2009.

In acest ritm, deficitul comercial pentru intreg anul 2009 va fi cel mai redus din 1999, cand s-a cifrat la 265 miliarde dolari.

Importurile americane de bunuri si servicii a urcat cu 2,3% in iunie, la 152,8 miliarde dolari, cel mai ridicat din ianuarie. Scumpirea petrolului a contabilizat o buna parte din crestere, iar importurile de bunuri de consum s-au redus la cel mai scazut nivel din 2005.

Exporturile americane au urcat in iunie cu 2%, la 125,8 miliarde dolari, sustinute de o cerere mai puternica pentru produse industriale. Deficitul comercial in relatie cu China s-a adancit la 18,43 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri