Profitul net a scazut la 22 milioane euro, fata de nivelul de 311,3 milioane euro inregistrat in perioada similara din 2008,potrivit NewsIn.

Bancile occidentale cu divizii in Europa de est se confrunta cu un nivel ridicat de credite neperformante, criza economica globala amenintand sa destabilizeze economiile unde cresterea bazata pe finantari externe si exporturi s-a temperat.

Raiffeisen International, care a strans in iulie 1,25 miliarde euro de la actionarul majoritar, a majorat de aproape cinci ori nivelul provizioanelor pentru credite neperformante, la 523 milioane euro.

Proport ia creditelor neperformante a urcat la 6,8%, in crestere fata de nivelul de 3,7% inregistrat in perioada similara din 2008.

Banca, ce obtine tot profitul in Europa de Est, a anuntat ca va concedia 2,100 de angajati in Ucraina si Ungaria, si a sistate extinderea filialelor.
Profitul net obtinut din dobanzi a scazut cu 7,4%, la 729 milioane euro, a precizat Raiffeisen International.

Raiffeisen International opereaza una dintre cele mai mari retele bancare din Europa Centrala si de Est. 17 piete in zona de crestere a Europei sunt acoperite de banci subsidiare, companii de leasing si alti furnizori de produse financiare. Sunt deserviti peste 14,9 milioane de clienti in peste 3.200 de puncte de lucru.

Raiffeisen International este subsidiara in intregime consolidata a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), care detine aproximativ 70% din actiunile comune. Restul actiunilor sunt tranzactionabile la Vienna Stock Exchange. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si institutia centrala a grupului austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din aceasta tara.

Raiffeisen Bank Romania a incheiat primul semestru cu un profit net de 52,6 milioane euro, cu 29% mai mic decat in primele sase luni ale anului trecut, din cauza cresterii provizioanelor ca urmare a inrautatirii conditiilor economice.