”Datele sunt foarte surprinzatoare. Dupa patru trimestre de scadere, Franta incepe sa iasa din aceasta banda si reintra pe crestere, cu 0,3%”, a spus Lagarde, citat de NewsIn.

Oficialul francez a spus ca primele de casare si scaderea preturilor, mai ales in sectorul de retail, au impulsionat consumul. De asemenea, Lagarde a spus ca investitiile din sectorul public , alimentate de masurile guvernamentale luate impotriva efectelor crizei, au sprijinit cererea.

Fondul Monetar International considera ca Franta trebuie sa faca fata unei "recesiuni profunde", unui somaj in crestere si unui sector financiar "sub presiune", insa tinta principala a acesteia trebuie sa vizeze limitarea deficitelor si evitarea unei dinamici nesustenabile a datoriei.

Potrivit expertilor de la Washington, produsul intern brut (PIB) al Frantei ar trebui sa se comprime cu 3% in acest an, situatie nemaiintalnita din 1949, "inainte de a-si reveni progresiv", pana la o crestere de doar 0,4% in 2010.

Estimarea FMI este in ton cu cea a guvernului francez pentru perioada 2009-2010, insa difera in ce priveste prognoza pentru anii urmatori. Autoritatile franceze anticipeaza o crestere de 2,5% a PIB in 2011 si 2012, in timp ce FMI se asteapta la o crestere de peste 2% a PIB abia din 2013.

Rata somajului va urca la 9,5% din totalul populatiei active la finele lui 2009, apoi va creste la 10,2% in 2010. Ulterior, va regresa progresiv, pentru a se stabiliza la 8,1% in 2014.

FMI mai avertizeaza ca "perspectivele risca sa fie revizuite in scadere", deoarece proiectiile economice "sunt in prezent intr-o stare de incertitudine neobisnuita".