Produsul intern brut (PIB) al Slovaciei a scazut cu 5,3% in al doilea trimestru, in termeni anuali, insa a urcat cu 2,2% fata de perioada precedenta, conform cifrelor preliminare publicate de biroul de statistica.
In primul trimestru din 2009, economia slovaca a scazut cu 5,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2008. Cifrele definitive privind evolutia economiei slovace vor fi publicate in 2 septembrie, anunta NewsIn.

Banca centrala a Slovaciei a revizuit in coborare perspectiva asupra economiei, estimand in iunie o comprimare cu 4,2% in 2009, din cauza impactului din ce in ce mai mare al crizei financiare globale.

Economia Slovaciei a fost afectata de scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere, ceea ce a dus la inghetarea investitiilor si reducerea fortei de lucru.

Economia slovaca, relativ scutita de efectele crizei pana la sfarsitul anului trecut, depinde de exportul de automobile si produse electronice, fabricate in general de companii straine ce au intrat pe piata slovaca in cursul deceniului trecut.

Momentan, Slovacia sufera de pe urma efectelor scaderii globale a cererii. Fost stat comunist, Slovacia a inregistrat o crestere economica de 10,4% in 2007 si de 6,4% in 2008. In fata crizei, guvernul slovac, condus de socialistul Robert Fico, a mizat pe reducerea cheltuielilor publice si pe introducerea unei prime de casare pentru dinamizarea industriei auto.

Banca Mondiala estimeaza ca economiile ex-comuniste ce fac parte din UE s-ar putea comprima cu circa 3% in 2009, in contextul in care criza afecteaza o regiune ce a inregistrat anterior cresteri importante, iar o revenire pe verde ar putea fi inregistrata pana la sfarsitul lui 2009.

Banca a avertizat de asemenea asupra unor riscuri, anuntand ca ar putea trece un timp indelungat pana cand investitorii vor avea din nou incredere in pietele financiare, revenirea exporturilor ar avea loc in mod gradual, iar recesiunea s-ar putea prelungi.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Orban a subliniat legitimitatea aderarii aspiratiilor Romaniei la Schengen
Setari Cookie-uri