Grupul austriac de petrol si gaze naturale OMV AG ia in calcul o vanzare de actiuni pentru a strange pana la 800 milioane euro, pentru finantarea unei achizitii, au declarat trei surse apropiate companiei.
Compania petroliera austriaca, cea mai mare din Europa Centrala, se afla in discutii cu banci printre care JPMorgan Chase & Co., au spus cele trei surse, care au cerut sa nu fie numite, pentru ca negocierile sunt private.

OMV a anuntat pe 7 august ca poarta discutii cu Dogan Sirketler Grubu Holding AS pentru cumpararea participatiei de 54% din Petrol Ofisi AS. Achizitia ar majora participatia detinuta de OMV in cadrul celui mai mare retailer de combustibil din Turcia la 96%.

Pachetul detinut de Dogan in cadrul Petrol Ofisi este evaluat la 1,4 miliarde dolari, la cotatia actuala a actiunilor.

OMV se extinde in pietele emergente pentru a beneficia de o crestere mai puternica a cererii. Petrol Ofisi are 3.223 benzinarii in Turcia, unde consumul de petrol a crescut cu 5,8% anul trecut, potrivit BP Plc, in contextul in care, in Austria, consumul a scazut cu 0,1%.

Grupul OMV este actionar Petrol Ofisi din 2006, cand a cumparat 34% din companie, pentru 1,06 miliarde dolari.

"Nu comentam zvonurile din piata", a declarat Sven Pusswald, purtator de cuvant OMV. "Intrunirea generala anuala a aprobat o majorare de capital. Masura este tipica pentru acest sector. Momentan, nu avem nimic de spus pe acest subiect".

OMV, actional majoritar al Petrom, a raportat recent o scadere cu 84% a profitului net obtinut in primul semestru din 2009, la 185 milioane dolari. Profitul operational al OMV in primele sase luni ale anului a scazut cu 71%, la 503 milioane euro, fata de rezultatul din primul semestru din 2008, cand grupul austriac inregistrase un profit operational de 1,74 miliarde euro.

OMV a inregistrat in al doilea trimestru din 2009 o scadere cu 79% a profitului net dupa plata intereselor minoritare, la 144 milioane euro, de la 684 milioane euro, in al doilea trimestru din 2008. In primul trimestru al anului, compania a raportat un profit de 40 milioane euro.
Titlurile OMV s-au apreciat cu 54% de la inceputul anului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri