Compania petroliera austriaca, cea mai mare din Europa Centrala, se afla in discutii cu banci printre care JPMorgan Chase & Co., au spus cele trei surse, care au cerut sa nu fie numite, pentru ca negocierile sunt private.

OMV a anuntat pe 7 august ca poarta discutii cu Dogan Sirketler Grubu Holding AS pentru cumpararea participatiei de 54% din Petrol Ofisi AS. Achizitia ar majora participatia detinuta de OMV in cadrul celui mai mare retailer de combustibil din Turcia la 96%.

Pachetul detinut de Dogan in cadrul Petrol Ofisi este evaluat la 1,4 miliarde dolari, la cotatia actuala a actiunilor.

OMV se extinde in pietele emergente pentru a beneficia de o crestere mai puternica a cererii. Petrol Ofisi are 3.223 benzinarii in Turcia, unde consumul de petrol a crescut cu 5,8% anul trecut, potrivit BP Plc, in contextul in care, in Austria, consumul a scazut cu 0,1%.

Grupul OMV este actionar Petrol Ofisi din 2006, cand a cumparat 34% din companie, pentru 1,06 miliarde dolari.

"Nu comentam zvonurile din piata", a declarat Sven Pusswald, purtator de cuvant OMV. "Intrunirea generala anuala a aprobat o majorare de capital. Masura este tipica pentru acest sector. Momentan, nu avem nimic de spus pe acest subiect".

OMV, actional majoritar al Petrom, a raportat recent o scadere cu 84% a profitului net obtinut in primul semestru din 2009, la 185 milioane dolari. Profitul operational al OMV in primele sase luni ale anului a scazut cu 71%, la 503 milioane euro, fata de rezultatul din primul semestru din 2008, cand grupul austriac inregistrase un profit operational de 1,74 miliarde euro.

OMV a inregistrat in al doilea trimestru din 2009 o scadere cu 79% a profitului net dupa plata intereselor minoritare, la 144 milioane euro, de la 684 milioane euro, in al doilea trimestru din 2008. In primul trimestru al anului, compania a raportat un profit de 40 milioane euro.
Titlurile OMV s-au apreciat cu 54% de la inceputul anului.