Mai mult de o cincime din topul primelor 100 de corporatii britanice sunt pe lista de cumparaturi a mai multor companii internationale, intersate de achzitiii si fuziuni la nivel inalt.

Majoritatea "pasarilor de prada" sunt din zona euro si vad in achizitionarea de companii britanice posibilitatea de a pune stavila instabilitatii economice globale care le afecteaza.

In primele noua luni ale anului curent s-au realizat fuziuni si preluari in valoare de doua mii de miliarde de dolari in lumea intreaga, suma cu 39% mai mare decat anul trecut, iar pentru prima oara in doi ani si jumatate Europa a fost preferata de catre investitori, inaintea Statelor Unite.

Dupa ce banca spaniola Santander a achizitionat concurentul britanic Abbey National pentru 9,6 miliarde de lire sterline in 2004, grupul francez din industria bauturilor Pernod Ricard a inghitit Allied Domecq pentru alte 7,4 miliarde de lire sterline anul acesta.

De putina vreme, Deutsche Post si-a dat acordul pentru achiztionarea grupului Exel pentru 3,7 miliarde de lire sterline, francezii de la Saint-Gobain au afacut o oferta de preluare ostila a britanicilor BPB (industria maselor plastice), pentru suma de 3,6 miliarde de dolari, iar grupul media francez Publicis a ofertat pentru rivalul britanic Aegis Group 1,6 miliarde de lire sterline.

Avand initial o moneda unica slaba, companiile europene nu s-au putut bucura de o libertate de miscare prea mare, insa moneda euro din prezent, mult intarita, permite achzitii de anvergura, intrucat un euro puternic inseamna ca investitile devin mai ieftine.

Lucrurile nu se opresc aici. Grupul german E.ON a anuntat ca ii surade ideea de a cumpara Scottish Power (industria energetica), cu o valore de piata de 10,6 miliarde de lire sterline, iar Deutsche Telekom este considerat ofertantul favorit pentru O2 (telecomunicatii), cu o valoare de 13,8 miliarde de lire sterline.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri