Liderul german in domeniul celulelor fotovoltaice, Q-Cells, a raportat o pierdere neta de circa 700 milioane euro, de doua ori mai mare decat cifra sa de afaceri, si a anuntat reducerea cu 20% a numarului de angajati. Si o alta firma germana, SolarWorld, a anuntat rezultate negative, respectiv scaderea cu 6% a cifrei de afaceri in primul semestru din 2009.

De asemenea, grupul chinez LDK Solar, ce produce siliciu purificat, a afisat recent o pierdere neta de 217 milioane dolari, in trimestrul II, mult peste asteptari, fata de un profit de 148 milioane dolari in trimestrul similar din 2008.

Si o alta companie chineza, Ja Solar, unul din primii 10 fabricati de celule solare, a inregistrat venituri trimestriale mai mici cu 180 milioane dolari, in termeni anuali, de 88 milioane dolari.

In acest context, Barclays a revizuit recomandarea pentru ansamblul sectorului solar american de la "pozitiv" la "neutru" si a recomandat investitorilor sa astepte inainte de a intra pe aceasta piata.

Etapa de supraproductie, anuntata de mai multa vreme de analisti, s-a dovedit a fi mai violenta decat s-a prognozat. Criza economica a determinat ca numeroase proiecte sa piarda finantarea, iar piata spaniola, prima la nivel mondial cu 3.000 megawatts instalati in 2008, s-a blocat, dupa ce guvernul madrilen a decis limitarea puterii anuale instalate la 400 MW.

Capacitatea de productie de celule solare ar urma sa creasca cu 56% in acest an, pana la 17 GW, iar piata panourilor fotovoltaice se va diminua cu 17% la nivel mondial. Cei mai multi experti considera ca supraproductia nu va disparea inainte de 2011 sau 2012. Indicele Bloomberg al titlurilor companiilor active in sector s-a injumatatit (-58%) de la inceputul acestui an.