Guvernatorul bancii centrale, Lamido Sanusi, a spus ca Afribank, Finbank, Intercontinental Bank, Oceanic Bank si Union Bank vor functiona in conditii normale pana cand vor fi gasiti noi investitori.

Decizia este una fara precedent in Nigeria si a dus la deprecierea cu 2% a monedei nationale, naira, fata de dolar, la 156,9 unitati/dolar.

”Bancile si-au pierdut banii in credite neperfomante. Am avut indoieli privind conducerea bancii, asa ca am adus sefi noi”, a spus Sanusi.

Politia a asigurat paza celor cinci cladiri, pentru protejarea activelor. Decizia vine in contextul in care Sanusi a preluat conducerea bancii centrale acum doua luni si a promis sa curete sistemul bancar, afectat de creditele neperfomante.

Printre directori de banci concediati se aflau persoane considerate de neatins de catre clasa politica, datorita pozitiilor detinute in sistemul corporatist nigerian.

Cele cinci institutii detineau 40% din sectorul nigerian de creditare. Sanusi a spus ca guvernul nu vrea sa nationalizeze cele cinci banci.