Economia elvetiana, afectata de criza globala, si-a atins maximul de scadere si ar trebui sa reintre pe crestere, a spus duminica economistul sef al Secretariatului de Stat pentru Economie (Seco), Aymo Brunetti, scrie AFP, citat de NewsIn.
”Cred ca plafonul maxim a fost atins”, a spus Brunetti, in contextul in care Elvetia a intrat in recesiune in primavara. Produsul intern brut a scazut cu 0,8% in primul trimestru si cu 0,6% in ultimele trei luni din 2008.
De asemenea, rata somajului a ajuns in iulie la 3,7%, de la 3,6% in iunie. Seco estimeaza ca rata somajului va fi de 3,8% in 2009 si de 5,5% in 2010.

Guvernul federal al Elvetiei se asteapta ca in urmatorii patru ani deficitul bugetar sa continua sa creasca, din cauza recesiunii care a afectat veniturile din taxe, iar masurile de stimuli economici au dus la cresterea cheltuielilor.

Deficitul bugetar ar urma sa creasca de la 2,4 miliarde franci elvetieni (2,22 miliarde dolari) in 2010, la peste 4 miliarde franci elvetieni in 2013, a anuntat miercuri ministerul finantelor.

Totusi, in cazul in care deficitul ar atinge in 2013 nivelul estimat, acesta tot nu ar depasi 1% din produsul intern brut (PIB).

Cresterea estimarilor este cauzata si de veniturile scazute afectate de reforma taxelor, care includ, printre altele, schimbari ale nivelului taxei pe valoare adaugata (TVA).

Guvernul elvetiei se asteapta ca economia sa se comprime cu 2,7% anul acesta, cel mai mare ritm din 1975, si cu 0,4% in 2010. Acesta a lansat trei pachete de stimlui economici in valoare totala de aproximativ 2,5 miliarde franci elvetieni.

Veniturile ar urma sa scada anul viitor cu aproximativ 3%, la 58,1 miliarde franci elvetieni, iar cheltuielile ar creste cu 2,5%, la 60,5 miliarde franci elvetieni.

In februarie, guvernul a estimat ca in 2009 deficitul bugetar ar atinge 700 milioane franci elvetieni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Donald Trump susţine că SUA au depăşit criza coronavirusului
Setari Cookie-uri