Bursele din regiunea Asia-Pacific au inregistrat pierderi consistente, din cauza unei accentuari a pesimismului legat de evolutia economiilor din regiune si din Statele Unite ale Americii (SUA), corectia venind dupa mai multe saptamani de crestere, informeaza AFP.
La Shanghai, indicele bursei a inregistrat o scadere de 5,79%, pe fondul scaderii cotatiilor la materii prime pe pietele internationale si a temerilor legate de rezultatele financiare ale mai multor companii chineze, potrivit NewsIn.

"Castigurile de pe bursa din primul trimestru au dat nastere unei bule speculative. Cand guvernul a oferit date legate de inasprirea conditiilor de creditare, acest lucru a declansat vanzarea", a declarat Zhang Yong, analist la Great Wall Securities, citat de Dow Jones Newswires.

Caderea bursei din Shanghai a antrenat o evolutie similara a celorlalte burse asiatice, unde investitorii au profitat de acest pretext pentru a-si marca profiturile.

Bursa de la Tokyo a inchis sedinta in scadere de 3,10%, din cauza aprecierii yenului in fata dolarului, a evolutiei negative de pe pietele asiatice si a investitorilor care si-au marcat profitul.

Dolarul a scazut sub pragul crucial de 95 yeni/dolar, luat in calcul de majoritatea companiilor nipone la redactarea rapoartelor financiare. Un dolar sub 95 de yeni afecteaza rezultatele financiare ale grupurilor nipone.

In Hong Kong, indicele Hang Seng a inchis in scadere de 3,62% in timp ce la Seul, datele slabe legate de increderea consumatorilor din SUA au afectat indicele Kospi, care a pierdut 2,79%.

Bursa de la Sydney a scazut cu 1,63% iar cea din Noua Zeelanda a inchis in scadere de 2.07%. La Taipei, bursa a scazut cu 1,95%, sectorul agricol si turistic fiind afectat de taifunul Moratok.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
China, cea mai mica crestere a economiei din ultimii 29 de ani