Ucraina, lovita din plin de criza economica mondiala, a inregistrat o scadere cu 18% a Produsului Intern Brut in al doilea trimestru din 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat comitetul de stat pentru statistica, scrie Bloomberg.

In primul trimestru, economia a scazut cu 20,3%. Datele sunt preliminare si cele finale vor fi publicate in 30 septembrie. Ucraina se bazeaza pe un pachet de sprijin de 16,4 miliarde dolari, pentru a face fata efectelor crizei globale, arata NewsIn.

Productia industriala a Ucrainei a avut de suferit in ulimul an si a scazut cu 26,7% in iulie, in termeni anuali, conform datelor statistice. Productia de otel a scazut cu 30,4% in iulie, cea a produselor chimice cu 31,1% si cea constructuoare de masini cu 52,9%.

Datele vin in contextul in care ministrul economiei, Bogdan Danilisin, a spus la inceputul lunii august ca economia Ucrainei a depasit cea mai dificila perioada a crizei financiare mondiale si exista semne de revenire.

Fostul stat sovietic este cel mai afectat din regiune, in contextul in care exporturile de otel, factor cheie pentru cresterea economica si pentru stabilitatea monedei, au scazut, sectorul bancar se confrunta cu mari probleme si rezervele tarii se reduc. Astfel, Ucraina se confrunta cu cea mai grava recesiune din ultimii zece ani.

"Rezultatele din prima jumatate a anului arata ca economia Ucrainei s-a stabilizat si au aparut primele semne ale adaptarii treptate la socurile externe", a declarat acesta in cadrul unui comunicat.

Banca Mondiala estimeaza ca economia ucraineana va scadea cu 9% in acest an. Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat in 12 mai, de la 'B1' la 'B2', ratingul pentru titluri de stat in valuta si in hrivne al Ucrainei, cu perspectiva 'negativa', invocand deteriorarea situatiei macroeconomice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
UE se opune reprimirii Rusiei la discutiile intre liderii G7