PetroChina va cumpara 2,25 milioane tone de gaze naturale lichefiate pe an, provenite de la proiectul energetic Gorgon LNG, pentru urmatorii 20 de ani, a declarat ministrul australian al resurselor naturale si al energiei, Martin Ferguson, intr-un comunicat.

Acest contract este cel mai valoros semnat vreodata cu China, a precizat statul australian, adaugand ca acordul reprezinta o dovada a soliditatii comertului australian si a relatiilor cu statul chinez, potrivit NewsIn.

Acordul vine la saptamani dupa ce Exxon a semnat un contract de cinci miliarde lire sterline cu grupul indian Petronet, ce va primi gaze naturale lichefiate tot de la proiectul Gorgon LNG, acesta fiind primul contract energetic semnat de Australia cu India.

Masivul proiect Gorgon LNG, administrat de Chevron, ce detine o participatie de 50%, este localizat in vestul Australiei si are o capacitate proiectata de 15 milioane tone pe an.

Exxon si Royal Dutch Shell detin fiecare 25% din proiect.

Chevron si partenerii sai ar putea primi luna viitoare aprobarile pentru dezvoltarea proiectului Gorgon, iar costurile urmeaza sa se ridice la aproximativ 50 miliarde dolari australieni (41 miliarde dolari americani).