Economia Ungariei nu va iesi din recesiune nici in 2010, insa cresterea exporturilor ar putea depasi crestera importurilor, in timp ce mediul extern va fi mai favorabil, a anuntat Consiliul Bugetar.

Totodata, consiliul estimeaza numai o scadere usoara a inflatiei anuale, stagnarea salariilor din sectorul privat si o crestere moderata a somajului. De asemenea, in contextul ajustarii economice, consumul familiilor va inregistra, de asemenea, un declin in 2010, prevede consiliul, potrivit Portfolio.hu, citeaza NewsIn.

Din cauza limitarilor si costurilor din ce in ce mai mari pentru finantarea externa, Consiliul Bugetar prevede ca investitiile si consumul intern vor inregistra o crestere sub nivelul cresterii economice.

Consiliul prevede o comprimare a produsului intern brut (PIB) cu 6,5% in acest an si cu 0,5% in 2010, care ar trebui sa fie urmata de o crestere de 3,3-3,4% in 2011-2012.

Consiliul Bugetar a identificat o serie de riscuri legate de schitarea bugetului pentru 2010.

Consiliul a numit patru factori legati de cheltuieli si trei legati de venituri, ce ar putea duce la adancirea deficitului bugetar cu pana la un punct procentual, in cazul in care nu vor fi planificati cu atentie.

Dupa 13 luni consecutive de crestere, numarul de someri a sporit cu 232.100 (68,2%), fata de iulie 2008, cand se inregistrau 340.462 de someri in Romania.

La inceputul lunii iunie, ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara ca rata somajului ar putea ajunge, la sfarsitul anului, la 8%, ceea ce ar corespune unui numar de 720.000 de someri, intr-un scenariu foarte pesimist.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Black Friday eMAG 2019: Cand va anunta retailerul ofertele