Indicatorii din al doilea trimestru au aratat ca economiile din regiune care au fost afectate de recesiune, precum Singapore si Hong Kong, au recuperat deja, in ciuda unei cereri slabe in principelele piete de export, Statele Unite si Europa, estimeaza analistii citati de AFP, citati de NewsIn.

Tarile cu cei mai multi locuitori, precum China, India, Indonezia, Coreea de Sud, Filipine si Vietnam, au continuat in schimb sa creasca, chiar si pe parcursul apogeului crizei economice mondiale, insa au inregistrat o incetinire a ritmului.

Japonia, cea de-a doua economie din lume, a iesit din recesiune in al doilea trimestru, revenire pusa de premierul Taro Aso pe seama planului guvernamental de relansare.

In aceeasi perioada, produsul intern brut (PIB) din Statele Unite s-a comprimat cu 1%, in timp ce economia zonei euro, ce a evoluat usor peste asteptari, a avansat cu 0,1%, sustinuta de revenirea Frantei si Germaniei.

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's (S&P) a estimat ca numai cinci din cele 14 economii studiate in regiunea Asia-Pacifica ar urma sa treaca pe o crestere pozitiva in acest an.

In schimb, ansamblul celor 14 ar urma sa treaca pe verde anul viitor, sustinute de o crestere masiva de 8,0% in China, in scadere cu 8,5% fata de acest an, potrivit previziunilor.

Economia americana ar urma sa se comprime cu 2,9% in acest an, inainte de a reveni cu o crestere de 1,5% in 2010, potrivit Standard and Poor's.

Potrivit analistilor, impactul crizei din piata americana asupra Asiei demonstreaza ca averile regiunii raman foarte legate de Occident si ca nu va exista o revenire completa fara redresarea economiilor tarilor industrializate.

Totusi, viteza si forta revenirii inregistrate de pietele asiatice arata ca regiunea nu este la fel de dependenta ca in trecut de economia Statelor Unite.

"Se observa ca, daca Statele Unite raman un contribuabil foarte semnificativ la cresterea asiatica, acest rol se reduce cu timpul", a declarat Subir Gokarn, analist pentru regiunea Asia Pacifica din cadrul S&P.