Guvernul elvetian isi va vinde participatia in valoare de 6 miliarde franci elvetieni (5,6 miliarde euro) din cadrul bancii UBS AG, cea mai mare banca a tarii, la o zi dupa semnarea unui acord cu Statele Unite in legatura cu clientii UBS suspectati de evaziune fiscala, relateaza Bloomberg.

Guvernul a ales trei banci pentru a vinde participatia de 332,2 milioane actiuni UBS, a declarat pentru Bloomberg directorul administratiei financiare, Peter Siegenthaler.

Statul vinde actiunile la un pret de 16-16,5 franci/actiune, potrivit termenilor ofertei. Actiunile UBS s-au apreciat in urma anuntului cu 4,5%, la 17,50 franci, potrivit NewsIn.

Guvernul elvetian a cumparat obligatiuni convertibile UBS anul trecut, pentru a ajuta banca sa desprinda activele toxice, in contextul celei mai grave crize economice de la Marea Criza. Incheierea unui proces cu Statele Unite, in care autoritatile americane solicitau initial date referitoare la 52.000 de clienti UBS, si o majorare a capitalului cu 3,8 miliarde franci in luna iunie au intarit increderea in banca, potrivit guvernului.

"Retragerea statului este un semnal pozitiv, in contextul in care arata increderea guvernului elvetian in situatia UBS", a declarat Stefan Schuermann, analist in cadrul Vontobel. "Masura mareste flexibilitatea UBS in reconstruirea francizei si ii va permite sa pastreze angajatii cheie".
UBS va oferi informatii referitoare la 4.450 de conturi in cadrul unui acord incheiat de guvernele din Elvetia si din Statele Unite, pentru a incheia procesul de evaziune fiscala.

Acordul pune capat unui proces de sase luni, care a exercitat presiuni fara precedent asupra secretului bancar din Elvetia. In cadrul acordului, UBS a acceptat sa ofere datele contabile necesare autoritatilor elvetiene, ce vor raspunde cerintelor americane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imbarcare prin recunoastere faciala in SUA: 500 pasageri in 20 minute