Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a avertizat Austria ca bancile risca sa fie penalizate daca Viena isi mentine politica actuala a secretului bancar si dupa 31 martie 2010, a anuntat purtatorul de cuvant BEI, citat de AFP.

Acesta a confirmat, de asemenea, informatiile aparute in publicatiile austriece Der Standard si Die Presse, care sustin ca, incepand de anul viitor, BEI ameninta sa excluda bancile austriece din anumite proiecte pe care le finanteaza.

Purtatorul de cuvant BEI a explicat ca, in cadrul unei reuniuni ce a avut loc in aprilie la Londra, liderii G20 au cerut ca BEI si alte institutii financiare mondiale, precum Banca Mondiala sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa isi schimbe politicile legate de tarile necooperante in problemele fiscale, anunta NewsIn.

Dupa aceasta reuniune, consiliul administrativ al BEI a adoptat, pe 14 iulie, o noua politica in aceste probleme, iar presedintele bancii i-a scris ministrului austriac de finante, pentru a-l anunta, a mai precizat purtatorul de cuvant.

"Daca va fi pusa in practica, va privi numai activitatile internationale ale bancilor austriece", a explicat acesta.

"Prin urmare, decizia nu va afecta activitatile din Austria si proiectele finantate de BEI in Austria. Numai, de exemplu, proiectele din Europa de Est, care sunt finantate de banci austriece".

"Exista un termen fixat pe 31 martie 2010", a subliniat purtatorul de cuvant BEI, insistand asupra faptului ca sanctiunile aplicate bancilor austriece vor intra in vigoare numai daca "Austria va fi in continuare pe lista neagra a paradisurilor OECD la acel moment".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Doar 1,7% dintre romani doneaza sange. In Austria, 70%