Investitiile straine totale, ce includ creditele si afluxurile de capital in cadrul pietelor de obligatiuni, au fost de 32,2 miliarde dolari, cu 30,9% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Biroul Federal de Statistica din Moscova.

"Desi activele sunt mai ieftine, faptul ca investitiile straine directe scad puternic inseamna ca firmele nu se grabesc sa profite de aceasta scadere a preturilor", a declarat Natalia Orlova, economist in cadrul Alfa Bank.

Produsul intern brut a scazut in al doilea trimestru cu 10,9%, dupa o ieftinire a petrolului, principalul produs de export. Comprimarea economiei din acest an a pus capat unui deceniu de crestere medie de circa 7% pe an. Presedintele Dmitri Medvedev a facut o prioritate a mandatului sau dezvoltarea unei "economii inovatoare", in incercarea de a reduce dependenta Rusiei de exporturile de petrol, gaze naturale si metale, informeaza NewsIn.

Investitiile din industria de retail, care a primit cele mai multe fonduri in primele sase luni ale anului 2008, au scazut cu aproape 41%, la 8 miliarde dolari. Ikea, cel mai mare retailer de mobila, a amanat deschiderea reprezentantei din Samara cu aproape doi ani, din cauza unor neintelegeri cu autoritatile locale. Compania s-a confruntat cu cel putin patru dispute cu autoritatile, de la intrarea pe piata din Rusia, in martie 2000.

Tara risca sa piara din competitivitate, in contextul in care investitiile straine scad si criza economica mondiala determina guvernul sa isi majoreze participatiile in cadrul companiilor.

Detinerea statului in cadrul companiilor a ajuns la 45% la sfarsitul lui 2008, potrivit statisticilor oficiale.

Peste jumatate din bursa din Rusia este controlata de stat, situatie pe care investitorii ar trebui sa o abordeze cu prudenta, potrivit analistilor Troika Dialog, cea mai veche banca de investitii din Rusia.