Exporturile de petrol din Irak au atins in luna iulie cel mai inalt nivel din 2003, de 63,1 milioane barili, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Petrolului, Assem Jihad, citat de AFP.
"Exporturile au marcat in iulie cel mai bun nivel inregistrat dupa 2003", a spus Jihad. Potrivit declaratiilor oficiale, Irakul a exportat in iulie 63,1 milioane barili, fata de 57,7 milione barili in iunie, dupa cum arata NewsIn.

In ceea ce priveste veniturile, la un pret mediu al petrolului de 64,42 dolari/baril, Bagdadul a incasat 4,66 miliarde dolari. Irakul si-a intocmit bugetul pentru 2009 luand in calcul un pret mediu al petrolului de 50 dolari/baril.

Nivelul actual al exporturilor de petrol este comparabil cu cel dinaintea invaziei americane din 2003, cand exporturile de petrol erau de circa 2 milioane barili pe zi, echivalent cu aproximativ 60-62 milioane barili pe luna. Dupa invazie, exporturile au scazut la 1,3-1,4 milioane barili pe zi.

In iulie, majoritatea exporturilor au trecut prin portul Basra, transportandu-se 46 milioane barili, in valoare de 2,99 miliarde dolari. Circa 16,9 milioane barili, in valoare de 1,67 miliarde dolari, au tranzitat conducta Kirkuk, catre nord, pana in portul Ceyhan, din Turcia.

Petrolul reprezinta 87% din veniturile bugetare din Irak, stat ce intentioneaza sa-si dubleze exporturile in urmatorii cinci ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri