Tranzactie record: Divizia de farmaceutice a P&G, vanduta pentru 3 mld. dolari

Procter&Gamble a vandut divizia de farmaceutice catre Warner Chilcott, un producator irlandez ce comercializeaza marci de ingrijire pentru femei, tranzactia fiind estimata la aproximativ 3 miliarde de dolari, informeaza NYTimes.com.
Tranzactia urmeaza sa fie finantata printr-un imprumut in valoare de 4 miliarde de dolari, ce ar putea fi sustinut de sase banci, cea mai mare contributie urmand sa o aiba Bank of America si JP Morgan Chase. Din grupul care va sustine imprumutul mai fac parte Barclays Capital, Citigroup, Credit Suisse si Morgan Stanley.

Procter&Gamble a lucrat cu Goldman Sachs pentru identificarea de cumparatori potentiali pentru marcile de produse farmaceutice. Printre produsele farmaceutice din portofoliul P&G se numara Actonel, un tratament pentru osteoporoza.

Aceasta tranzactie, una dintre cele mai importante pe o piata de fuziuni si achizitii amortita pe timp de vara, va impulsiona activitatea Warnet
Chilcott, un producator cu sediul central in Irlanda, care comercializeaza produse de ingrijire a fetei si corpului dedicate femeilor.

Purtatorul de cuvant al P&G a refuzat sa comenteze aceasta informatie, desi compania anuntase public intentia de a se retrage din afacerea cu produse farmaceutice.

Afacerile companiilor detinute de gigantul american din industria bunurilor de larg consum Procter&Gamble in Romania au ajuns anul trecut la o valoare cumulata de 1,96 mld.lei (531 milioane de euro), in scadere cu 4,1% fata de 2007, cand au fost de 553,2 mil. euro.

Cu o traditie de aproape 170 de ani, Procter&Gamble a fost infiintata in Statele Unite, desfasurandu-si in prezent activitatea in peste 180 de tari.

Procter&Gamble comercializeaza pe piata romaneasca marci recunoscute si apreciate de consumatorii din lumea intreaga ca: Ariel, Tide, Bonux, Ace, Lenor, Mr. Proper, Fairy, Pantene Pro-V, Head & Shoulders, Safeguard, Herbal Essences, Wash&Go, Blend-a-med, Camay, Always, Alldays, Discreet, Pampers, Wella (Safira, Wellaton, Wellaflex, Design), Londa (Londa Color, Londa Trends), Gillette, Braun, Duracell, Oral-B.

In cei 17 ani de prezenta pe piata din Romania, P&G a avut o contributie de peste 400 mil. dolari la bugetul de stat prin impozite pe salarii, impozite pe profit, TVA si taxe vamale. In plus, in 2008 compania a investit peste 2 mil. dolari in educatie, programe de calificare si dezvoltare pentru angajati.

De asemenea, P&G a investit anul trecut in publicitate peste 20 de milioane de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri