O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) a inceput luni, la Belgrad, discutiile cu liderii sarbi, care trebuie sa explice masurile pe care le vor lua pentru reducerea deficitului bugetar, cu scopul de a obtine un nou ajutor de la FMI.
Misiunea FMI este condusa de Albert Jaeger si a inceput discutiile cu ministrul sarb al muncii si problemelor sociale, Rasim Ljajic, a anuntat NewsIn.

Serbia spera sa obtina deblocarea celei de-a doua transe a imprumutului de 3 miliarde euro acordat de FMI. Prima transa s-a ridicat la 788 milioane euro.

La incheierea acordului cu FMI, in luna mai, Serbia prevedea un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB) in 2009, iar, in prezent, mizeaza pe un deficit de 4,5% din PIB.

Oficialii de la Belgrad incearca sa determine Fondul sa accepte adancirea deficitului bugetar si urmeaza sa prezinte masurile prin care intentioneaza sa il combata.

Premierul Mirko Cvetkovic, citat luni de cotidianul Politika, a promis "o reforma completa a administratiei publice", si nu o majorare a impozitelor pe venituri sau a taxei pe valoarea adaugata (TVA).
Cvetkovic a evitat deocamdata sa faca estimari, precizand numai ca este in curs de elaborare o analiza preliminara a viitoarei reforme.

O astfel de reforma nu este "o sarcina ce se poate realiza in cateva luni, ci un proiect pe termen lung, pe care vrem sa il discutam cu partenerii din cadrul FMI", a precizat Cvetkovic.

Economia Serbiei este estimata sa se comprime cu 6% in acest an.

Potrivit economistului sarb Miroslav Prokopijevic, citat de agentia Beta, reducerea efectivelor din administratia publica, prevazuta de oficiali, este "o solutie excelenta pentru a face fata deficitului bugetar", si este un pas care "trebuia sa fie facut de multa vreme".

Ramane in continuare de vazut daca delegatia FMI va accepta aceasta solutie.

"Este posibil ca FMI sa ceara o majorare a taxelor, in masura in care promisiunile facute de responsabilii sarbi in discutiile anterioare nu au fost realizate", a adaugat acesta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri