Decizia a fost motivataa de mai multi factori. In actuala situatie de adancaa recesiune, consiliul de politicaa monetaraa s-a angajat sa urmeze o politica economica anti-ciclica, reducand diferenta dintre Ungaria si Europa de Vest, unde dobanzile sunt aproape de zero.

Banca a redus dobanda cheie cu 1,5 puncte procentuale din luna iulie, pe fondul revenirii increderii investiorilor. Dobanzile ar putea continua sa scada, in contextul in care economia se confrunta cu cea mai grava recesiune din ultimii 18 ani si scaderea cererii reduce presiunile inflationiste.

"Decizia de astazi arata clar ca exista disponibilitatea reducerii rapide a dobanzilor", a declarat Raffaella Tenconi, economist sef in cadrul Wood & Co.

Angajata intr-un program de austeritate, Ungaria nu poate spera la o relansare economica rapida, precum alte tari europene, in conditiile in care datoria publica a urcat la 80% din produsul intern brut.

De asemenea, deficitul public ar putea depasi nivelul impus de FMI, de 3,9% din PIB, in 2009, si ar putea ajunge la 4,1% din PIB.

Economia Ungariei nu va iesi din recesiune nici in 2010, insa cresterea exporturilor ar putea depasi avansul importurilor, in timp ce mediul extern va fi mai favorabil, potrivit Consiliului Bugetar.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rata anuala de 6,7% in primul trimestru, peste estimarile preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 6,4%. Astfel, economia Ungariei s-a comprimat cu cea mai mare rata din 1996, cand datele trimestriale au inceput sa fie publicate.

Ungaria a evitat un colaps financiar in octombrie 2008 cu ajutorul unui pachet de sprijin de 25,1 miliarde dolari, coordonat de Fondul Monetar International.