Ieftinirea petrolului, scaderea cererii pentru produsele rusesti de export, temerile investitorilor legate de pietele emergente si criza creditelor au dus in acest an la intrarea Rusiei in recesiune pentru prima oara de la inceputul deceniului.

"Putem sustine cu o mai mare certitudine ca ritmul de crestere economica a incetat sa scada in iulie si a inceput sa revina", a explicat ministrul economiei, Andrei Klepaci, care a fost primul inalt responsabil care a recunoscut intrarea Rusiei in recesiune in decembrie.

Departe de a fi total increzator intr-o eventuala revenire durabila, acesta a adaugat ca "recesiunea s-a incheiat, insa criza continua".
Confruntandu-se cu o comprimare majora, economia Rusiei nu urmeaza sa inregistreze o crestere anuala inainte de 2010.

Produsul intern brut (PIB) a scazut in iulie cu 9,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o comprimare de 10,1% in iunie.

Economia Rusiei a inregistrat un nivel record de contractie in al doilea trimestru din 2009, din cauza cresterii somajului ce a afectat consumul, a reducerii drastice a creditarii si a apatiei guvernului in ceea ce priveste aplicarea unor masuri de sprijin.

Produsul intern brut (PIB) s-a contractat cu 10,9% in al doilea trimestru, in termeni anual, a anuntat in 11 august serviciul federal de statistica, citand date preliminare.

Nivelul de contractie este cel mai accentuat inregistrat din 1995, cand au inceput sa fie adunate datele statistice in acest sens.

Declinul economic al Rusiei se accentueaza, dupa ce productia s-a redus cu 9,8% in primul trimestru, punand capat unei perioade de 10 ani de crestere economica.

Cea mai nefasta perioada economica de la Marea Criza a redus cererea pentru resursele naturale ale Rusiei, precum petrol, gaze naturale si metale.

Productia industriala a statului rus s-a prabusit dupa ce companiile au eliminat stocurile si momentan nu reusesc sa faca rost de finantare, intr-o perioada de adancire a crizei.

FMI prognozeaza o contractie de 6,5% a economiei ruse in 2009, urmand apoi o crestere de 1,5% in 2010.

Somajul in Rusia ar putea urca la 13% in 2009, fata de nivelul de 8,3% inregistrat in iunie, scrie Bloomberg.

Pana la sfarsitul anului 2009, 17,4% din populatia Rusiei, sau 24,6 milioane persoane, va trai sub nivelul de subzistenta de 185 de dolari pe luna, cu circa 5% peste nivelul inregistrat inainte de criza, arata un raport al Bancii Mondiale, publicat in iunie.