Astfel, exporturile de bunuri ale Chinei au insumat 521,7 miliarde dolari in primul semestru, usor peste nivelul de 521,6 miliarde dolari inregistrat de Germania, primul exportator mondial pana anul trecut, scrie NewsIn.

Aceste date "indica faptul ca aceste doua tari sunt foarte, foarte aproape" dupa valoarea exporturilor, a declarat pentru AFP un economist al OMC, care a subliniat, insa, ca este inca prea devreme pentru a putea afirma ca Germania va pierde la finalul acestui an titlul de cel mai mare exportator din lume.

"Nu putem sa facem nicio previziune la ora actuala. Va depinde de un anumit numar de parametri, intre care cursul de schimb sau gradul in care anumite regiuni isi revin", a adaugat economistul mentionat.

China s-a apropiat in ultimii ani de Germania dupa valoarea exporturilor anuale, in conditiile in care a inregistrat o crestere exploziva a livrarilor de bunuri in strainatate. Exporturile celor doua tari au fost puternic lovite in ultimele luni de criza economica mondiala, care a redus cererea externa, insa unele semnale pozitive au aparut in ultima perioada.

In Germania, exporturile au scazut in luna mai cu 24,5% fata de aceeasi luna din 2008, la 60,7 miliarde euro, dar au crescut cu 0,3%comparativ cu aprilie, economistii asteptandu-se la o usoara revenire a comertului exterior in urmatoarele luni.

Exporturile Chinei, lovite de restrangerea cererii pe pietele occidentale, au scazut si ele cu 22% in primele sapte luni din acest an. Totusi, datele pentru luna iulie au indicat o usoara revenire, iar Beijingul spera acum la o redresare a comertului exterior pana la finalul anului.