Profitul net in trimestrul analizat s-a cifrat la 178,5 miliarde forinti (950 milioane dolari), sau 1.885 forinti pe actiune, depasind performanta din perioada similara a anului trecut, de 114,7 miliarde forinti.

Analistii chestionati mizau pe un profit de 134,9 miliarde forinti, scrie NewsIn.

Forintul s-a apreciat cu 10% fata de euro si cu 15% fata de dolar in al doilea trimestru, reducand nivelul datoriilor externe ale companiei, compensand astfel impactul negativ al recesiunii asupra cererii.

Majoritatea statelor din Europa de est sunt in recesiune din cauza reducerii creditarii si investitiilor pe plan global, reducand si cererea pentru exporturile provenite din regiune.

Una dintre principalele piete ale Mol, Ungaria, a suferit o contractie de 7,6% a economiei in al doilea trimestru al anului curent fata de perioada similara din 2008.

"In prima jumatate a anului, cresterea organica s-a concentrat pe sporirea eficientei, rezultatele fiind vizibile in ciuda mediului economic nefavorabil", a declarat presedintele si directorul executiv al Mol, Zsolt Hernadi, intr-un comunicat.

Compania a mai raportat un profit operational de 78,8 miliarde forinti, in scadere fata de rezultatul din perioada similara din 2008, de 89,1 miliarde forinti.

MOL detine cinci rafinarii in Ungaria, Slovacia, Croatia si Italia, cu o capacitate de rafinare de 23,5 mtpa. MOL are peste 1.500 benzinarii in Europa Centrala si de Sud-Est. De asemenea, grupul opereaza o retea de conducte de gaze naturale de inalta presiune de peste 5.000 km in Ungaria si este implicat si in domeniul petrochimic. In prezent, reteaua MOL Romania cuprinde 135 de benzinarii.