Indicele activitatii industriale din zona euro a crescut in iulie de la 46,3 la 48,2 puncte, potrivit Markit Economics, cel mai inalt nivel din ultimele 14 luni si peste estimarile din 21 august. Cresterea a adus indicele mai aproape de pragul de 50 puncte, care indica revenirea sectorului pe crestere, arata NewsIn.

In Germania, numarul de someri a scazut cu 1.000, la 3,46 milioane, depasind estimarile analistilor.

Economia zonei euro ar putea reveni pe crestere in acest trimestru, in contextul in care pachetele de stimuli majoreaza cererea si incurajeaza creditarea, in timp ce majorarea cererii din China ajuta comertul mondial. Cu toate acestea, revenirea ar putea fi limitata, in contextul in care disponibilizarile continua, marind somajul.

"Situatia din Europa se arata surprinzator de pozitiva. Germania pare sa revina mai repede decat ne asteptam", comenteaza Jim O’Neill, economist la Goldman Sachs.

Economia zonei euro a inregistrat o scadere modesta in al doilea trimestru, dupa ce Germania si Franta, cele mai mari economii din regiune, au revenit surprinzator pe crestere.

Totusi, oficialii Bancii Centrale Europene (BCE), inclusiv guvernatorul Jean-Claude Trichet, au avertizat ca revenirea economiei sar putea confrunta cu dificultati, in contextul in care cresterea somajului reduce cheltuielile de consum.

Rata somajului din zona euro a crescut la 9,5% in iulie, cel mai inalt nivel din ultimul deceniu, potrivit statisticilor oficiale. Comisia Europeana estimeaza ca varful va fi atins anul viitor, cand rata somajului ar putea atinge 11,5%.