Cheltuielile de consum din zona euro au crescut in al doilea trimestru cu 0,2%, dupa un declin cu 0,5% in primele trei luni ale anului, a anuntat biroul european de statistica Eurostat. Exporturile au scazut cu 1,1%, dupa o comprimare cu 8,8% inregistrat in trimestrul precedent, potrivit NewsIn.

De asemenea, produsul intern brut (PIB) al zonei euro a scazut cu 0,1%, a anuntat miercuri Eurostat confirmand estimarile initiale publicate pe 13 august.

La aceste date pozitive s-au adaugat castigurile bune afisate in ultimul timp de unele companii europene, precum Vivendi din Franta si Henkerl din Germania, sugerand ca eforturile guvernelor de a incuraja cheltuielile si de a combate criza economica incep sa dea rezultate.

Chiar daca nivelul increderii in economia europeana a crescut in august pentru a cincea luna consecutiv, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat ca majorarea somajului ar putea incetini revenirea.
"Perioadele de scadere s-au incheiat si poate incepe procesul de revenire", a spus Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Groep NV.

Cu toate acestea, "nu mizati pe consumul privat ca motor de crestere in viitorul apropiat. Revenirea va depinde foarte mult de exporturi si de revenirea cererii mondiale", a adaugat el.