Macquarie Bank revine in cursa pentru achizitionarea celei mai mari si mai vechi burse de valori din Europa, London Stock Exchange, prin formarea unui consortiu cu un alt grup care opereaza in domeniul financiar, Computershare Ltd. Cele doua companii vor depune o oferta de aproape 2,5 miliarde de dolari, dar actionarii bursei lodoneze cer 3,2 miliarde de dolari.
Macquarie Bank, cea mai mare banca de investitii din Australia, isi continua asaltul pentru achizitionarea bursei londoneze, scrie Bloomberg. Oficiali australieni au anuntat ca Macquarie Bank a incheiat un parteneriat cu Computershare Ltd. pentru preluarea London Stock Exchange (LSE), bursa londoneza.

Computershare Ltd. activeaza in domeniul serviciilor financiare, fiind cea mai mare companie de evidenta a actiunilor din sistemul bursier. Cele doua companii ofera aproximativ 2,5 miliarde de dolari, dar actionarii LSE pretind 3,2 miliarde de dolari, au declarat, pentru cotidianul britanic "The Telegraph", surse apropiate tranzactiei, dar care au dorit sa ramana anonime. O oferta concreta va fi prezentata in aceste zile. Macquarie Bank declarase inca de la jumatatea lunii august ca analizeaza oportunitatea participarii la un consortiu care sa lanseze o oferta cash de 2,5 miliarde de dolari pentru achizitionarea LSE.

Banca Macqarie si-a marit de 4 ori profitul in ultimii 5 ani, in special prin investitii in proiecte rutiere. LSE a inregistrat castiguri cu 13% mai mari in primul trimestru al anului fiscal, fata de aceeasi perioada din 2004, atingand in acest an cifre record in ceea ce priveste numarul de actiuni tranzactionate si volumul de companii listate. Cea mai mare si mai veche bursa de valori din Europa anuntase saptamana trecuta ca anul fiscal 2005 a debutat cu realizari importante, confirmand asteptarile unor "performante comerciale excelente".

Intre 1 aprilie - 1 septembrie, LSE a consemnat cea mai profitabila perioada din ultimii trei ani, inregistrandu-se o crestere cu 50% a numarului de titluri tranzactionate. Numarul mediu de achizitii pe zi la SETS, sistemul electronic de tranzactie din cadrul bursei engleze, a crescut cu 30% pana la 200.000, fata de 2004.

Incercarile de preluare a LSE nu sunt noi. In decembrie 2004, bursa de valori germana Deutsche Boerse si Euronext au recunoscut ca intentioneaza sa achizitioneze LSE, dar britanicii au respins oferta nemteasca considerand-o prea scazuta. Oferta de 2,5 miliarde de dolari, prezentata de Deutsche Boerse, operatorul bursei germane, a fost respinsa si de actionarii principali ai operatorului german. Euronext nu a dat publicitatii nici pana astazi suma pe care ar fi oferit-o pentru finalizarea acestei tranzactii. Surse apropiate discutiilor au declarat ca LSE considera ca Euronext este cel mai serios potential ofertant, chiar daca s-au mai purtat discutii si cu alte companii.

Bursa de Valori din Londra are o istorie de aproape 250 de ani. In 1760, un grup de 150 de brokeri au format un club la o cafenea din Londra, unde se intalneau pentru a tranzactiona titluri, iar in 1773, membrii clubului au votat pentru schimbarea numelui acestuia (Jonathan Coffee House) cu cel de Bursa de Valori (Stock Exchange).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri