Ratingurile suverane 'AAA' atribuite Statelor Unite si Marii Britanii nu risca sa fie coborate, a anuntat agentia de evaluare financiara Moody's, precizare ce ar putea sustine lira sterlina.

Moody's a anuntat intr-un raport ca nu prevede in viitorul apropiat coborari ale ratingurilor pentru tarile evaluate cu 'AAA', cel mai inalt nivel posibil, adaugand ca numai o crestere sustinuta a datoriilor guvernamentale in urmatorii ani ar schimba aceasta decizie, informeaza NewsIn.

Anuntul Moody's este foarte important in special pentru lira sterlina, in contextul in care anuntul anterior facut de Moody's, in legatura cu "deteriorarea" situatiei financiare, a provocat o tendinta de vanzare a monedei britanice la inceputul anului.

"Anuntul este, de fapt, foarte relevant. Atenueaza ingrijorarile destul de mult", a declarat David Forrester, economist in cadrul Barclays Capital.

Lira sterlina s-a apreciat in fata dolarului si a yenului, in urma publicarii raportului, insa observatorii din piata sustin ca avansul va fi limitat, inainte de sedinta comitetului de politica monetara al bancii centrale din Marea Britanie, programata pentru joi.

Analistii estimeaza ca, la aceasta sedinta, comitetul de politica monetara va actualiza programele de majorare a nivelului de lichiditate din sistemul bancar britanic, care a fost grav afectat de criza financiara mondiala. Aceste programe, combinate cu o adancire a deficitului bugetar, au intensificat in ultimele luni temerile legate de stabilitatea lirei.

Lira s-a apreciat la 1,6522 dolari, de la 1,6487 dolari, insa este in continuare in scadere cu 7% in raport cu cotatia de anul trecut, numarandu-se printre monedele majore cu cea mai slaba evolutie de la inceputul crizei financiare.

Moody's a evidentiat ca Statele Unite si Marea Britanie au "pierdut altitudine" in randul tarilor cu ratinguri 'AAA', insa a precizat ca raman in grupul economiilor "rezistente", mai bine plasate penrtu mentinerea ratingurilor decat Spania, considerata "vulnerabila".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
11 ministri vor ca Theresa May sa plece din fruntea guvernului britanic