Dolarul cade la un nivel minim al acestui an fata de euro

Moneda americana s-a depreciat pana la cele mai scazute valori din 2009 fata de euro si yen, in contextul in care avansurile bursiere din ultimul timp au sporit cererea investitorilor pentru active cu randament mai mare, potrivit Bloomberg.
Euro a atins o cotatie maxima de 1,4586 dolari - cea mai inalta cotatie din 18 decembrie 2008 -, fata de 1,4478 dolari marti seara, dupa care a pierdut usor teren, in timp ce yenul s-a apreciat cu 0,3%, pana la 92,09 yeni/dolar.

De asemenea, lira sterlina s-a apreciat, pana la un nivel maxim al ultimelor aproape trei saptamani, in conditiile in care increderea consumatorilor britanici a urcat la nivelul maxim a ultimului an.

"Dolarul este moneda prin care mai toti investitorii isi finanteaza investitiile mai riscante. Se imprumuta in dolari pentru a investi in alte piete", au explicat analistii.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei americane fata de sase valute principale, a coborat cu 0,6% pana la un minim din septembrie 2008, in conditiile in care dolarul a devenit cel mai ieftin mijloc de finantare pe piata din Londra in aceasta saptamana.

Unii analisti estimeaza, de altfel, ca yenul a fost inlocuit de dolar ca mijloc de finantare a tranzactiilor speculative de tip carry trades, care presupun finantarea intr-o moneda cu randament mic pentru a investi in valute mai performante.

In aceste conditii, yenul are potential de apreciere in urmatoarele luni atat fata de dolar, cat si fata de monedele europene, sustin analistii.

Cursul de referinta afisat de BNR a urcat ieri cu aproape un ban (0,19%), la 4,2463 lei/euro, pe seama deprecierii monedei nationale in prima parte a zilei, dar dupa ora 12 leul a recuperat o parte din terenul pierdut.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri