Polonia, singura tara din Uniunea Europeana care a scapat pana acum de recesiune, se pregateste sa accelereze privatizarile pentru a face fata deficitului bugetar record, de 7% din PIB, prevazut pentru 2010.

"Vrem sa incasam 36 miliarde zloti (8,8 miliarde euro) de pe urma privatizarilor din 2009 si 2010. Acesti bani vor sprijini cu siguranta bugetul de stat", a declarat Adam Leszkiewicz, inalt responsabil al trezorerie poloneze, in fata patronilor de intreprinderi publice reuniti in cadrul unui forum de investitii.

"Evident, se poate spune ca in perioada de criza se vinde mai mult pentru mai putini bani", a admis el.

Deficitul bugetar al Poloniei va ajunge la 7% din produsul intern brut in 2010, de la 6% in 2009, fiind cu mult mai mare decat limita de 3% din PIB necesara pentru adoptarea monedei europene. Varsovia a renuntat deja la obiectivul de a adopta euro in 2012, fara a fixa, insa, o noua tinta, anunta NewsIn.

Polonia se asteapta pentru acest an la o crestere economica de circa 1%.

Planul de privatizare include vanzarea a peste 700 de firme pana in 2011. In prezent sunt in curs 500 de proceduri de privatizare, iar alte 200 sunt pregatite, a mai spus Leszkiewicz.

De la inceputul acestui an, Trezoreria poloneza a incasat 949 milioane euro in urma privatizarilor, mult mai putin decat se astepta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
ALARMANT: Firmele nu au mai vazut TVA de la stat din martie-aprilie