Agentia Internationala pentru Energie (AIE) si-a majorat estimarile legate de cererea mondiala de petrol din urmatorii doi ani pentru a doua luna consecutiv, pe fondul cresterii consumului in China si datorita unei cereri peste estimari in Statele Unite.

Consumul mondial de petrol ar putea atinge, in medie, 85,7 milioane barili/zi in 2010, cu 450.000 barili/zi mai mult decat indicau estimarile anterioare, a anuntat joi AIE, in cadrul unui raport lunar. Cresterea cererii prevazuta pentru anul viitor, de 1,27%, este mai mica decat se indica anterior, pentru ca AIE a majorat si estimarile pentru 2009, scrie NewsIn.

"Sunt semne din ce in ce mai semnificative ca economia mondiala s-ar putea stabiliza. Cererea de petrol din Statele Unite, China si alte tari din Asia pare a fi mai puternica decat indicau estimarile anterioare", a anuntat AIE.

Cererea creste cel mai puternic in China, datorita pachetelor guvernamentale de stimuli si a cresterilor de pe piata bursiera.
Cu toate acestea, exista in continuare "temeri legate de posibilitatea revenirii sustenabile a economiei americane", a anuntat IEA.

Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) a decis sa mentina cotele de productie, considerand ca revenirea economiei va mentine preturile aproape de nivelul actual, de 72 dolari/baril, a anuntat ministrul algerian al petrolului, Chakib Khelil.

OPEC a decis sa mentina cotele de productie la 24,845 milioane barili/zi si va cere statelor organizatiei sa respecte aceste limite, a declarat secretarul general al OPEC, Abdalla El-Badri, in cadrul unei conferinte de presa. Aceasta este cea de-a treia reuniune din 2009 in cadrul careia organizatia nu a modificat productia.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Industria petrolului anunta concedieri si scaderea investitiilor