BCE mentine dobanda de referinta la o cota de 2% din iunie 2003. Multe voci europene au cerut BCE sa urmeze modelul american, unde Rezerva Federala (Fed) se concentreaza asupra cresterii economice si mai putin asupra tintelor de inflatie. Fed a marit dobanda de referinta la sfarsitul lunii septembrie, pentru a 11 oara consecutiv, majorarea fiind, de regula, de 0,25%. Cu atat se vehiculeaza ca va urca si dobanda de referinta din zona euro.

Dolarul ajunsese, la mijlocul saptamanii trecute, sub pragul de 1,2 euro. Dar, in ultimele zile, moneda europeana recuperase cateva procente intrucat analistii si-au mutat centrul de interes catre perspectiva unei actiuni de modificare a dobanzii de referinta din partea BCE.

Un alt factor care a contribuit la amplificarea presiunilor asupra BCE a fost si faptul ca inflatia din regiunea euro a crescut pana la 2,5% in luna septembrie, a opta luna cu inflatie peste limita de 2%. Ultima predictie a analistilor pentru Statele Unite consta intr-o marire a dobanzii de referinta de pana la 4,5% pana in luna ianuarie.