Darling vrea sa anunte aceste masuri in cadrul Raportului Pre-Bugetar, ce urmeaza sa apara in urmatoarele luni. Unele programe ar putea intra in vigoare la inceputul lui 2010. Planul va permite investitorilor institutionali sa stranga capital sau imprumuturi pentru companiile mici, informeaza NewsIn.

"In acelasi mod in care companiile mari pot accesa fonduri direct din pietele de capital, prin emisiuni de obligatiuni sau bilete comerciale, vreau sa incep crearea unui model financiar diferit, in care companiile mici primesc finantare si din alte surse, in afara de banci", a declarat Darling.

"Scopul nostru este sa transformam finantarea in servitorul economiei reale, nu in stapanul acesteia".

Planul marcheaza cele mai recente eforturi ale guvernului britanic de a directiona fonduri catre companii si cetateni, dupa ce a pus anul trecut in practica un plan de salvare pentru banci, precum Royal Bank of Scotland Group Plc si Lloyds Banking Group Plc, in valoare de 1.400 miliarde lire (2.400 miliarde dolari). Companiile mici se plang ca, in ciuda planului de salvare, bancile continua sa restrictioneze imprumuturile.

Circa 92% din finantarea pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) este oferita de primele patru banci din Marea Britanie. Astfel de companii tind sa apeleze la aceste banci pentru toate serviciile financiare, de la contabilitate la schimburi valutare, potrivit Trezoreriei Marii Britanii.

"Daca este o lectie ce ar trebui sa fie invatata din aceasta criza, aceea e ca piata creditelor nu trebuie sa inghete niciodata din cauza dependentei de un numar mic de banci", a mai spus Darling.