Relatiile dintre Rusia si Turkmenistan s-au deteriorat dupa explozia, din luna aprilie, a unui gazoduct care transporta gaz turkmen catre Rusia. O mare parte din gazul natural turkmen are ca destinatie finala Europa, anunta NewsIn.

Turkmenistanul a acuzat Rusia ca s-a aflat la originea incidentului, pentru ca a redus brusc volumul de gaz pompat, ceea ce i-ar fi permis Moscovei sa isi reduca importurile intr-o perioada in care cererea europenilor era in scadere. Moscova a respins acuzatiile, afirmând ca a fost vorba de un incident tehnic.

Dupa accidentul din aprilie, Turkmenistanul ar pierde un miliard de dolari pe luna si ar putea atinge rapid limitele de stocare a gazului natural pe care il extrage, potrivit expertilor. in aceste conditii, Ashabadul se orienteaza catre occidentali pentru a-si vinde gazul.

"Cred ca toate problemele (legate de explozia din aprilie - n.red.) au fost rezolvate", a declarat, totusi, liderul turkmen, citat de agentia Interfax, sugerând ca diferendul este in curs de rezolvare.

Berdimuhamedov a precizat ca Gazprom va cumpara gaz natural turkmen dupa o formula specifica, pentru ca grupul rus considera pretul actual prea mare.

Cei doi sefi de stat au supravegheat si semnarea unui acord de cooperare pentru dezvoltarea exploatarii zacamintelor de gaz din Marea Caspica.