Ministrul sarb de finante, Diana Dragutinovici, a spus ca statul este nevoit sa ia aceasta masura ca sa respecte conditiile impuse de Fondul Monetar International (FMI), pentru a primi in continuare ajutoare financiare, potrivit Wall Street Journal.

Ministrul a precizat ca statul trebuie sa opereze reduceri de costuri inainte ca guvernul sa reia discutiile cu FMI, pe 20 octombrie.

FMI a amanat acordarea urmatoarelor transe din imprumutul stand-by de 2,8 miliarde euro agreat in martie, solicitand detalii legate de modul in care Serbia are de gand sa-si finanteze deficitul bugetar, pe fondul crizei financiare.

FMI a propus o crestere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) din Serbia, de la nivelul actual, de 18%, pentru toate bunurile si serviciile, pentru a acoperi deficitul bugetar. insa oficialii sarbi au sustinut ca pot face economii prin reducerea personalului administrativ.

Oficialii spun ca planuiesc o restructurare radicala a sectorului public, inclusiv a administratiei de stat, educatiei, sanatatii si sistemului de pensii, pentru a reduce costurile in anii urmatori.

Dragutinovici a mentionat ca FMI insista ca deficitul bugetar din 2010 sa fie de 3,5% din produsul intern brut (PIB), in timp ce Serbia a propus un nivel de 4% din PIB. in 2009, Serbia si-a propus un deficit bugetar de 4,5% din PIB.

Ministrul sarb a mai spus ca circa 14.000 persoane, echivalent cu 20% din angajatii sectorului public, vor trebui sa-si piarda locurile de munca pentru ca Serbia sa realizeze economiile cerute de FMI. "Astept ca ministerele sa-si inainteze propunerile pana in 18 septembrie pentru rationalizarea si reducerea cheltuielilor publice", a afirmat ministrul, la postul de televiziune B92.

Sindicatul angajatilor din sectorul public a anuntat deja o serie de greve daca planurile de concedieri vor fi puse in practica. Presedintele sindicatului, Njegoš Poteica, a spus la B92 ca sindicalistii vor sa afle de la guvern ce domenii vor fi afectate de concedieri, care vor fi platile compensatorii. El a acuzat guvernul sarb de comportament nedemocratic, in conditiile in care a luat decizii fara a se consulta cu partenerii sociali.

Unul din domeniile afectate de concedieri ar putea fi cel al invatamantului, in conditiile in care Banca Mondiala considera ca exista un surplus de 11.000 de posturi in sistemul de educatie din Serbia, potrivit paginii de internet a B92. insa sindicalistii din sector au afirmat ca nu stiu nimic despre eventuale concedieri si asteapta o intalnire cu ministrul invatamantului pentru a afla daca domeniul lor va fi afectat.

Circa 31.000 persoane, echivalentul a 5% din forta de munca, si-au pierdut locurile de munca in Serbia din cauza crizei economice. Rata somajului este in prezent de 18%.