Bancile sunt DnB Nord din Danemarca si cele trei banci din Suedia, Nordea, SEB et Swedbank, care s-au angajat sa-si mentina expunerea globala in tara si sa satisfaca nevoile de lichiditate si de capital ale subsidiarelor din Letonia, pentru a reduce efectele recesiunii economice, a creste increderea investitorilor si a ajuta statul baltic sa revina pe crestere economica durabila, anunta NewsIn.

Letonia a obtinut un acord international de 7,5 miliarde euro de la un grup de institutii financiare internationale conduse de FMI, la care CE contribuie cu 3,1 miliarde euro.

"Adaugat sprijinului financiar, acest angajament va ajuta sistemul bancar din Letonia sa traverseze criza actuala si sa puna economia letona pe o tendinta de crestere solida", au mai precizat CE si FMI, intr-un comunicat.

Si in cazul Romaniei exista un astfel de acord, semnat de noua banci cu expunere semnificativa pe piata locala (Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), care au promis ca vor continua sa faca afaceri in Romania si ca vor injecta capital in subsidiarele lor, daca va fi necesar.

Pe 27 martie, Serbia a primit, de asemenea, promisiuni de la zece mari banci ca nu-si vor reduce expunerea pe piata locala. Bancile care au semnat angajamentul pentru Serbia sunt Intesa Sanpaolo, Raiffeisen International, Hypo Alpe-Adria, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.