Trezoreria Statelor Unite a inceput sa discute cu Citigroup despre modul in care ar putea sa vanda participatia de 34% preluata in cadrul programului guvernamental de salvare a sistemului financiar, au declarat surse avizate.
Trezoreria, care detine 7,69 miliarde actiuni ordinare, dupa o conversie de actiuni preferentiale menita sa sustina capitalul bancii, ar putea sa isi vanda participatia incepand din luna octombrie, a declarat una din surse. Trezoreria urmareste sa vanda inregul pachet in urmatoarele sase-opt luni, a mai declarat sursa citata de NewsIn.

O vanzare l-ar putea aduce pe directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, mai aproape de iesirea din programul de salvare, permitand totodata guvernului sa obtina profit. Datorita faptului ca actiunile bancii s-au apreciat de cand fondurile de ajutor de 25 miliarde dolari au fost convertite in actiuni ordinare, Trezoreria ar inregistra un castig de 9,77 miliarde dolari, la pretul actual.

"Avand in vedere conversia si ce s-a intamplat cu pretul actiunilor, este posibil ca guvernul sa iasa in castig", a declarat Moshe Orenbuch, analist in cadrul Credit Suisse Group.

Planurile sunt in faza incipienta, iar unele tranzactii ar putea avea nevoie de aprobare din partea autoritatilor de reglementare, au precizat sursele.

Potrivit unui prim scenariu, actiunile ar urma sa fie vandute investitorilor publici in transe, in urmatoarele 6-8 luni. O alta ipoteza presupune ca guvernul ar putea vinde cantitati mici de actiuni in fiecare zi sau saptamanal, in timp ce un alt scenariu arata ca vor fi vandute la un loc, intr-o oferta intermediata.

Citigroup, cea de-a treia banca din Statele Unite, a primit ajutoare de 52 miliarde dolari, iar o vanzare a actiunilor ordinare ar lasa Trezoreria cu o investitie de 27 miliarde dolari in cadrul bancii. Aceasta participatie este in actiuni preferentiale.

Daca Trezoreria isi vinde actiunile printr-o oferta intermediata, banca ar putea emite simultan actiuni noi, pentru a putea plati restul ajutorului guvernamental, a declarat una din surse.

Administratia Obama a inceput eforturile de restrangere a programului de salvare a sistemului financiar, de 700 miliarde dolari, insa a promis ca va opera retragerea cu atentie. In cadrul unui raport publicat luni, Trezoreria a anuntat ca se angajeaza sa "asigure stabilitatea pietelor financiare" si ca "procesul de iesire trebuie sa fie prudent, nu pripit".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri