Chiar daca economia mondiala se redreseaza si Franta si Germania au revenit pe crestere, Comisia Europeana si-a redus previziunile pentru Spania si Italia. Deutsche Bank sustine ca unele dintre economiile care reprezentau pana in prezent motoare de crestere si de creare de locuri de munca in zona euro ar putea ramane in recesiune anul viitor, informeaza NewsIn.

Riscul este ca o revenire a marilor tari din zona euro sa determine BCE sa inaspreasca politica monetara inainte ca economiile mai mici, precum Spania si Irlanda. Acestea ar putea fi puternic afectate, in conditiie in care se confrunta deja cu o scadere a preturilor valorilor imobiliare si cu cresterea somajului.

Masura ar face mai dificil pentru guverne si consumatori sa plateasca dobanzile la datoriile din ce in ce mai mari, si ar putea duce la crestera costurilor de creditare.

"BCE va trebui sa normalizeze dobanzile de anul viitor, iar acest lucru va afecta tari precum Spania si Irlanda, care vor fi in continuare in recesiune si se vor confrunta cu datorii mari", a declarat Gilles Moec, economist in cadrul Deutsche Bank. Acesta prevede ca BCE va dubla pana la finalul lui 2012 nivelul dobanzii de politica monetara, aflat in prezent la un minim record de 1%.

In Spania si Irlanda, economia se va comprima cu 0,9%, respectiv 1,5% in 2010, iar aceste doua tari vor inregistra si cele mai mari deficite bugetare din zona euro, a anuntat Organizatia Economica pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD). Germania si Franta vor inregistra cresteri economice de 0,2%, potrivit estimarilor.