Punctul culminant al recesiunii in ceea ce piveste piata muncii nu a fost inca atins, in special in Germania, Franta si Italia, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in cadrul raportului anual "Perspective ale muncii", relateaza AFP.

Potrivit estimarilor organizatiei, "daca cea mai mare parte a cresterii estimate a somajului a avut deja loc la mijlocul lui 2009 in Spania, Statele Unite, Iranda si Japonia, aceasta urmeaza sa vina abia de acum in tari precum Germania, Franta si Italia", arata raportul OCDE, potrivit NewsIn.

Previziunile sumbre publicate in martie, care indica un nivel mediu al somajului neatins pana acum in zona euro, de 10% la finalul lui 2010, au fost mentinute de OCDE, in ciuda sperantelor de redresare a activitatii, mai arata raportul.

"In momentul redactarii acestor randuri, apareau din ce in ce mai multi indici care aratau ca punctul critic al crizei a fost depasit si ca urmeaza cu siguranta o revenire. Insa in ceea ce priveste piata muncii, perspectivele sunt mai putin bune si orice proces de revenire va fi mult mai lung decat in cazul productiei", a declarat John Martin, directorul departamentului de Resurse Umane din cadrul OECD.

In mai putin de trei ani, intre finalul lui 2007 si finalul lui 2010, numarul de someri va inregistra o crestere cu peste 25 milioane.

"Unul dintre principalele riscuri, potrivit OCDE, este ca o mare parte din aceasta cresterea a somajului sa prinda caracter structural si sa se transforme intr-o criza sociala in toata regula", care sa insemne un sistem degradat de sanatate, o scadere a nivelului de trai, o crestere a delincventei si a criminalitatii si o reducere a potentialului de crestere.

Rata medie a somajului din tarile membre ale OCDE a atins deja in iunie cel mai mare nivel de la cel de-al doilea Razboi Mondial, de 8,3%.
OCDE estima o crestere a numarului de someri, insa nu la acest nivel. Organizatia estima anul trecut, inainte de criza, o rata medie a somajului de 6% pentru zona OCDE in 2009.

Zona OCDE include 23 de tari europene, precum si Australia, Turcia, Noua Zeelanda, Canada, Mexic, Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Daraban: Romania umbla cu niste cifre de parca vrea sa populeze luna