Bulgaria a fixat 2013, anul in care expira mandatul noului guvern de centru-dreapta, ca tinta pentru adoptarea monedei europene, a anuntat ministrul de finante Simeon Djankov, citat de Novinite.
"Obiectivul principal al mandatului meu este aderarea la zona euro", a declarat intr-o conferinta de presa Djankov, care detine si functia de vice-premier al Bulgariei, adaugand ca este optimist in legatura cu aderarea.

Noul guvern bulgar de centru-dreapta vrea sa aplice in noiembrie pentru intrarea in mecanismul european ERM-2, anticamera zonei euro, ce presupune un test de stabilitate valutara pe o perioada de doi ani, inainte ca tara sa poata renunta la leva si sa treaca la euro, potrivit NewsIn.

Intrarea in mecanismul ERM-2 ar aduce Bulgaria mai aproape de zona euro si de protectia Bancii Centrale Europene (BCE), insa este conditionata de capacitatea noului guvern de a redobandi increderea oficialilor de la Bruxelles.

Leva este deja legata la cursul euro, la un nivel de 1,9558 leva/euro. Intrarea in ERM-2 ar putea permite levei sa fluctueze cu pana la 15% fata de un curs fix, dar banca centrala a anuntat ca va mentine moneda strans legata de cursul euro pe perioada celor doi ani.

Intrarea Bulgariei in zona euro, programata initial pentru 2010, fusese amanata pentru 2012-2013. Expertii sustin ca aderarea este conditionata de pastrarea prudentei fiscale si de mentinerea inflatiei la un nivel scazut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Primavara bulgara? Protestatarii refuza sa fie guvernati de oligarhi