Pretul aurului se apropie pe zi ce trece de maximul istoric atins in martie 2008, profitand la fel de bine de semnele actuale de redresare a economiei, precum si de incertitudinile economice, dar analistii atentioneaza ca ar putea urma ieftiniri ale metalului pretios, potrivit AFP.

Uncia de aur era tranzactionata ieri la 1.023,30 dolari la NewYork, destul de aproape de maximul istoric atins in 17 martie 2008, de 1.033,90 dolari. De mai multe sedinte aurul a inceput sa se scumpeasca, pe fondul optimismului privind redresarea economiei mondiale, ce antreneaza deprecierea dolarului.

"Aurul a atins un nou varf in aceasta dimineata (miercuri) dupa ce a inchis marti intr-o atmosfera optimista, generata de comentariile pozitive ale presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care a lasat sa se inteleaga ca recesiunea e foarte posibil sa fi luat sfarsit in SUA", a spus James Moore, analist la Bullion Desk, citat de NewsIn.

Euforia generata de aceste informatii i-a facut pe investitori sa renunte la moneda americana, valoare refugiu in perioada de criza, care a pierdut teren in fata euro pana la cel mai scazut nivel al acestui an. In acelasi timp, metalul galben s-a scumpit, investitorii profitand de o putere de cumparare mai mare.

O alta explicatie pentru scumpirea din septembrie a aurului, al carui pret fluctua de mai multe luni in jurul valorii de 950 dolari/uncie, tine de incertitudinea legata de ritmul si amploarea redresarii economiei mondiale.

In acest context incert, expertii evita sa prognozeze noi maxime pentru aur, in schimb atrag atentia ca exista si posibilitatea ieftinirii acestuia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BNR: Scopul depozitarii aurului la Londra nu e obtinerea dobanzii