Economia se va comprima in acest an pentru prima oara din 1993, iar reducerea veniturilor va aduce deficitul la 6% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat ministrul economiei si finantelor, Ioannis Papathanasiou. Noua estimare depaseste previziunile anterioare, de 3,7% din PIB, si depinde de succesul unor masuri unice, precum impozitarea detinatorilor de yachturi, a mai spus acesta, potrivit NewsIn.

Premierul Kostas Karamanlis a cerut pe 2 septembrie organizarea de alegeri anticipate, sustinand ca are nevoie de un nou mandat pentru a rezolva problemele economice din ce in ce mai mari. Acesta se afla in sondajele de opinie cu 8 puncte procentuale in urma contracandidatului principal, dupa ce a anuntat ca vrea sa inghete salariile din sectorul public, pensiile si angajarile, pentru a reduce deficitul. Liderul opozitiei, George Papandreou, a promis cheltuieli mai mari si cresteri salariale, pentru a sustine consumul si cresterea.

Papathanasiou a spus ca politica partidului sau are in vedere reducerea cheltuielilor de stat si ca guvernul isi va mentine, de asemenea, angajamentul de a reduce taxele pentru populatie si companii, pentru a majora competitivitatea si cresterea economica.

In contextul in care recesiunea mondiala afecteaza transporturile navale si turismul, cele mai mari industrii ale tarii, si somajul creste, guvernul nu poate conta pe venituri suplimentare. Papathanasiou intentioneaza sa reduca cheltuielile si sa combata evaziunea fiscala, pentru a convinge Uniunea Europeana ca Grecia trateaza cu seriozitate problema deficitului.

"Vom cere cu siguranta o extindere a limitei de deficit, dar trebuie sa putem convinge ca o meritam", a declarat Papathanasiou.

Grecia, pana anul trecut una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Europa, va inregistra in acest an o "usoara comprimare" a Produsului Intern Brut, a declarat Papathanasiou, care si-a revizut estimarile anterioare, ce presupuneau o crestere zero.