Primul ministru al Suediei, tara care detine in prezent presedintia UE, a pledat joi in favoarea unei "plafonari" a remuneratiilor variabile oferite de banci, in vederea summit-ului G20 de la Pittsburgh, in ciuda opozitiei ferme a SUA, relateaza AFP.

"Cred ca avem nevoie de o plafonare a bonusurilor", in raport cu salariile fixe platite bancherilor sau proportional cu veniturile sau profiturile institutiilor financiare, a spus premierul Fredrik Reinfeldt in fata jurnalistilor, la sosirea la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, care pregateste summit-ul G20 din 24-25 septembrie de la Pittsburgh, informeaza NewsIn.

"Sper ca vom avea un acord european pe aceasta tema", a adaugat Reinfeldt, in contextul in care administratia americana s-a declarat contra plafonarii bonusurilor oferite de banci.

Declaratia premierului suedez vine in sprijinul propunerii lansate de Franta, tara ce vrea sa promoveze la summit-ul G20 o reglementare internationala a bonusurilor bancare, cara au avut un rol important in declansarea crizei financiare, potrivit multor experti.

Propunerea lansata de Franta a fost deja sustinuta de Germania, insa a intampinat unele rezerve din partea guvernului britanic.
"Stim bine ca Statele Unite sunt mai degraba impotriva acestei idei", a mai spus premierul suedez.

Presedintele american Barack Obama a dat de inteles in mod clar in aceasta saptamana ca se opune unor astfel de limitari individuale a bonusurilor, in opinia sa, principiului economiei libere din Statele Unite.

Potrivit relatarilor de ieri din presa, presedintia franceza are deja in vedere o lege care sa reglementeze bancile, care ar avea in vedere si bonusurile bancare, dupa summit-ul de la Pittsburgh. Legea ar urma sa puna in practica deciziile G20, Parisul sperand sa se ajunga la un acord la Pittsburgh, potrivit Les Echos.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Topul celor mai scumpe orase din lume in 2019