"Cred ca avem nevoie de o plafonare a bonusurilor", in raport cu salariile fixe platite bancherilor sau proportional cu veniturile sau profiturile institutiilor financiare, a spus premierul Fredrik Reinfeldt in fata jurnalistilor, la sosirea la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, care pregateste summit-ul G20 din 24-25 septembrie de la Pittsburgh, informeaza NewsIn.

"Sper ca vom avea un acord european pe aceasta tema", a adaugat Reinfeldt, in contextul in care administratia americana s-a declarat contra plafonarii bonusurilor oferite de banci.

Declaratia premierului suedez vine in sprijinul propunerii lansate de Franta, tara ce vrea sa promoveze la summit-ul G20 o reglementare internationala a bonusurilor bancare, cara au avut un rol important in declansarea crizei financiare, potrivit multor experti.

Propunerea lansata de Franta a fost deja sustinuta de Germania, insa a intampinat unele rezerve din partea guvernului britanic.
"Stim bine ca Statele Unite sunt mai degraba impotriva acestei idei", a mai spus premierul suedez.

Presedintele american Barack Obama a dat de inteles in mod clar in aceasta saptamana ca se opune unor astfel de limitari individuale a bonusurilor, in opinia sa, principiului economiei libere din Statele Unite.

Potrivit relatarilor de ieri din presa, presedintia franceza are deja in vedere o lege care sa reglementeze bancile, care ar avea in vedere si bonusurile bancare, dupa summit-ul de la Pittsburgh. Legea ar urma sa puna in practica deciziile G20, Parisul sperand sa se ajunga la un acord la Pittsburgh, potrivit Les Echos.