Autoritatea de supraveghere a pietei de capital din Statele Unite - Securities and Exchange Commission (SEC) - a anuntat intr-un comunicat ca a adoptat sau propus masuri "destinate imbanatatirii calitatii evaluarilor financiare", scrie NewsIn.

Prin aceste masuri, dintre care unele ar urma sa intre in vigoare imediat, in timp ce altele vor fi supuse dezbaterilor publice timp de 60 de zile, SEC incearca sa obtina "un grad mai mare de transperenta" din partea agentiilor de evaluare financiara ca Standard and Poor's, Moody's sau Fitch.

SEC vrea ca agentiile de evaluare financiara sa dispuna de informatii mai bune atunci cand trag concluzii. In consecinta, comisia a decis deja ca o agentie are dreptul sa ceara informatii detaliate legate de un produs pentru care nu a existat o cerere de evaluare, se mai arata in comunicat.

Propunerile prezentate au ca scop incurajarea concurentei dintre agentiile de evaluare financiara, precum si sa ajute la evitarea conflictelor de interese, in contextul in care agentiile sunt chemate sa consilieze o societate in legatura cu emiterea unor instrumente financiare, iar apoi sa evalueze acea emisiune, dar si sa previna justificarea mutuala a concluziilor.

"Propunerile sunt necesare pentru ca investitorii iau decizii de a cumpara sau de a vinde in functie de aceste evaluari", a declarat presedintele SEC, Mary Shapiro.

Agentiile de evaluare financiara, care acorda ratinguri pentru creditele companiilor si pentru instrumente financiare, sunt considerate responsabile pentru aparitia crizei financiare, pentru ca au atribuit ratinguri foarte ridicate unor produse derivate complexe, cu grad ridicat de risc.