Deficitul din august a insumat 16,1 miliarde lire (26,3 miliarde dolari), mult peste nivelul de 9,9 miliarde lire din aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat biroul national de statistica.

Marea Britanie va trebui sa reduca nivelul cheltuielilor in cel mai rapid ritm din anii '70 pentru a repara daunele cauzate de criza finantelor publice, avertizeaza economistii. Fondul Monetar International (FMI) prevede ca deficitul va depasi anul viitor 13% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel in randul tarilor din G20.

"Ne confruntam cu un deficit enorm, provocat de scaderea veniturilor din taxe", a declarat Richard Snook, economist in cadrul Centrului pentru Cercetare Economica si de Afaceri. "Este o imensa gaura neagra in finantele publice, care ar putea fi umpluta numai prin reduceri semnificative ale cheltuielilor", a adaugat el.

Lira s-a depreciat in fata dolarului pentru a doua sedinta consecutiv, pana la aproximativ 1,634 dolari, pe fondul temerilor ca problemele cu care se confrunta in continuare bancile britanice ar putea afecta procesul de revenire.