Nemazee a strans anul trecut fonduri atat pentru campania lui Obama, cat si pentru cea a lui Hillary Clinton, si a fost arestat luna trecuta pentru fraudarea Citigroup, potrivit NewsIn.

Subsidiara din Statele Unite a HSBC a inaintat in 2 septembrie o plangere la Curtea Suprama a statului New York pentru o frauda de 75 milioane dolari impotriva lui Nemazee. Acesta a fost arestat de FBI pentru ca a fraudat Citigroup cu 74 milioane dolari.

Plangerea HSBC vine in contextul in care procurorii americani au precizat ca Nemazee, in varsta de 59 de ani, a inapoiat cele 74 milioane dolari furate de la Citigroup cu bani luati de la alta banca, pe care a convins-o sa-i imprumute bani in 24 august, la o zi dupa ce a fost interogat de FBI in legatura cu plangerea Citigroup si la o zi inainte de a fi arestat.

HSBC a identificat traseul banilor, precizand ca, in 24 august, Nemazee a tras 75 milioane dolari din linia de finantare de 100 milioane dolari deschisa pe numele lui de filiala americana a bancii britanice. In ziua urmatoare, Citibank a primit un trasfer de la Nemazee prin care era achitat creditul sau, care la acel moment insuma peste 74 milioane dolari.

Juanita Gutierrez, purtator de cuvant al HSBC, a confirmat ca banca a facut plangere impotriva lui Nemazee, care se afla in acest moment in arest la domiciliu in propriul apartament de 20 milioane dolari pe care il detine in Manhattan.

Nemazee a fost unul din cei mai importanti colectori de fonduri pentru Partidul Democrat din SUA. In campania prezidentiala din 2008, el a strans cel putin 100.000 de dolari pentru Hillary Clinton si peste 500.000 de dolari pentru Obama, dupa ce Clinton a pierdut cursa pentru nominalizarea de catre propriul partid, potrivit Public Citizen din Washington.

Nemazee a mai strans fonduri si pentru campania lui John Kerry la alegerile prezidentiale din 2004, precizeaza Bloomberg.